Bekken, baby og barn
Vi ser mange babyer og barn med spenninger og plager. Fødsel er en stor påkjenning for en baby. Å gå fra trygge omgivelser inni magen til en helt ny verden av sanseinntrykk kan by på spenninger for både mor og barn. Selv om den lille er skapt for trykket fra en fødsel kan det fort bli overbelastning. Særlig ved komplikasjoner som setefødsel, vakum, tang, annet stress eller trang posisjon under graviditet. En tøff inngang til den nye verden kan gjøre kroppen ekstra spent og i beredskap. Kroppen kan da bruke mye av energien sin på å spenne muskler/ledd og mindre energi til helse og utvikling. For eksempel kan det gå utover fordøyelsen med luft i magen eller nedsatt immunsystem.
Babyen/barnet kan virke:
- Utilpass, fraværende, urolig – mye gråt, kolikktypeplager.
- Favorittside med nakken, favorittbryst.
- Søvnvansker
- Spenner nakken – løfter nakken. Utfordringer med magetrening.
- Utfordringer med amming/sugevansker
- Magebesvær
- Forsinket utvikling
- Motoriske problemer – gange/krabbe
- Konsentrasjonsvansker
For babyer og barn bruker vi en skånsom effektiv Kiropraktormetode med lette trykk langs ryggsøylen. Mange barn starter å puste/bevege og mange opplever en dyp avspenning.
Kolikk
Kolikk er en samlebetegnelse for antall timer gråt hos babyen. Sammenhengende gråt i minst 3 timer i minst 3 dager i løpet av uka defineres som kolikk. Dette er vanligvis relatert til spenninger hos babyen ofte fra komplikasjoner ved fødsel eller svangerskap (se beskrivelse under fanen baby/barn). Ofte kan gråtetoktene øke på de første ukene og nå en topp rundt 6 – 7 ukers periode. Dette kan også ha sammenheng med at babyen vokser og uttrykker seg mer.
Vi anbefaler å komme innom så fort som mulig etter fødsel hvis barnet er utilfreds og har mye spenninger. Vi bruker en skånsom Kiropraktormetode med lette trykk langs ryggsøylen som roer ned nervesystemet. Ofte kan man se babyen puste dypt og få en dyp avspenning. Dette frigjør energi til helse og utvikling.
Sengevæting
Mange barn/ungdom sliter med at dem tisser på seg på dagen og/eller natta. Dette kan være relatert til spenninger i ryggsøylen hos barn/ungdom (se beskrivelse under fanen baby/barn) som forstyrrer nervebanene til lukkemuskelen i urinblæra. Det vil være en undersøkelse av ryggsøylen for spenninger/stress med spesielt fokus på god bekkenfunksjon. Kiropraktor kan kommer med tips/råd og i noen tilfeller øvelser som adresserer de primitive refleksene i ryggsøylen.
Ofte er denne problematikken et symptom av at kroppen og sentralnervesystemet som helhet er stresset og spent. Dette er viktig å adressere og vi bruker en skånsom Kiropraktormetode for det.
Ungdom
Vi lever i et raskere samfunn med økende press, stress og forventninger. Sosial tilstedeværelse og lek erstattes med skjerm og tilgangen på informasjon er enorm. Dette sliter på ryggsøylen og sentralnervesystemet. Ryggsøylen er et stort følelsesorgan og mange ungdom er mer frakoblet kroppen nå enn noen gang. Spenningen hoper seg opp og energien går ned.
Ungdom kan ha:
- Dårlig holdning
- Stivere og mer anspent
- Trøtt, sliten og lite energi
- Dårlig fokus og konsentrasjon
- Usikkerhet og lav selvtillit.
- Hodepine, kjevespenninger og i noen tilfeller svimmelhet
- Nakkeplager/ryggsmerter/skuldersmerter
- Søvnplager
- Frykt, uro, nedstemt
Vi har fokus på hele mennesket og bruker en skånsom innfallsvinkel som adresserer ryggsøylen. Med lette trykk langs ryggsøylen kan kroppen selvregulere spenninger, puste og nå en dypere avspenning. Metoden er effektiv på å hjelpe mange å få mer kontakt med kroppen, bedre holdning og frigjøre spenninger.
Familie
Akkurat som kroppen henger sammen så henger vi som familie sammen. Vi har mange familier som kommer til oss og ser raskere og mer bærekraftig resultater da. Sammen blir vi sterkere. For eksempel hos baby gir det enda mer resultater om mamma får styrket kroppen og redusert stress – spenninger i kroppen samtidig. Våre minste er sensitive på hvordan familien har det.
Bekkenløsning eller bekkenlåsning
Under graviditet produseres hormonet relaksin som gjør leddbånd og bekken mer tøyelig og klar for fødsel. Disse forandringene og en voksende mage gjør bekkenet mer skjørt. Da er kroppen og bekkenet spesielt sårbar for overbelastning og låsning med påfølgende smerter/stivheter. Dette kalles gjerne bekkenløsning, men er egentlig en låsning.
Vi anbefaler alle gravide å frigjøre spenninger for et lettere svangerskap og fødsel. Fordelen er mer kontakt med kroppen, og regulering av spenninger/stress, noe som er viktig både for mor og barn.